Hippi kavramı 1960’ların başında Amerika’da doğdu. 68 kuşağının çiçek çocukları 1970 yıllarının ortalarında birçok ülkeye yayıldı. Yeni bir karşı kültür oluşuyordu ve katılanlar, insanların kendileri hakkında ne düşündüklerinden korkmuyorlardı.
Bu akım, karşı kültür gençlik hareketi olarak başladı ve politik, sosyal, kültürel her şey hakkındaki fikirleri, insanların daha önce gördüklerinden ziyade bambaşkaydı. Çiçek çocuklar 1965’te ABD’nin Vietnam’a asker göndermesiyle ortaya çıkan bir akımdır.
Birçok ünlü isim de bu duruma karşı çıkmıştır. Bunlardan birisi olan Muhammed Ali, Vietnam Savaşını kınadığını ve askere gitmeyeceğini söylediği için ünvanı alınır ve 3 yıl bokstan uzak kalır. Bu arada Malcolm X öldürülür ve zenci birliğinin başına Martin Luther King geçerek ünlü söylevi “Bir Hayalim Var”ı bu dönemde verir.
68 kuşağını başlatan olaylardan en önemlisi de Che Guevera’nın 1967 yılında Bolivya dağlarında yakalanarak öldürülmesidir.
Hippiler daha çok San Francisco’nun Haight-Ashbury bölgesinde ve New York Şehri’nin Doğu Köylerinde başlar, sonrasında yavaş yavaş diğer ülkelere yayılır ve birçok kesim tarafından desteklenir. Çiçek çocuklar, yani hippiler aynı zamanda “68 kuşağı” olarak da bilinirler. “Çiçek Çocuklar” isminin kökeninin Scott McKenzie’nin ‘San Fransisco’ adlı şarkısının ‘If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair’ (San Fransisco’ya gidersen saçına çiçek taktığından emin ol) dizesinden alındığına inanılır.
Hippiler, siyasi meselelerden ziyade yaşamdaki kültürel değerlere daha fazla odaklandılar; “Savaşma, Seviş!” ve ‘’Love, Freedom and Peace’’ (Aşk, Özgürlük ve Barış) sloganları görüşlerinin büyük bir parçasını apaçık ortaya koyan sloganlarıdır. Hippiler savaş karşıtıydı, amaçları barışı ve sevgiyi arttırmaktı. Dünyanın bitki, hayvan ve insanlar olmak üzere tüm canlılara ait olduğunu kabul eden apolitik duruşlarını asla bozmadılar. Hippi kültürü çok fazla halkın ilgisini çekti ve kitle iletişim araçlarında oldukça sık yer aldı.
Hippilik bir akım olarak Psikanalist Eric Fromm tarafından ele alındığında, gelmiş geçmiş en tutarlı hareket olarak kabul görmekte. Çünkü “çiçek çocuklar” barış yanlılığından ve kendilerini ifade etmekten hiçbir zaman çekinmemişlerdir.
Hippiler özgün yaşam biçimlerini yansıtan kıyafetleri ve aksesuarları nedeniyle çevrede çok kolay farkedilirdi. Hippilerin giyinme biçimi sosyal normların dışındaydı. Yırtık kot pantolon, barış işaretli kolyeler, çiçek ve etnik desenlerin sıklıkla kullanıldığı bohem gömlekler, bohem elbiseler ve kafa bantları, kovboy botları – yelekleri sıklıkla giydikleri kıyafetler arasındaydı. Ayrıca fiziksel olarak, erkek olan hippilerin genellikle çok uzun saçları ve sakalları vardı. Kadınlar ise genelde saçlarını ortadan ikiye ayırır ya da örgüler ve kahküllerle şekillendirirdi.
O zaman, hippilerle normal vatandaşlar arasındaki en büyük farklardan biri, hippilerin kasabaları çevresinde seyahat eden topluluklara dönüşmesiydi. Yolculuk etmeyi çok severlerdi ki bu akımın mihenk taşı 1969’da gerçekleşen Woodstock festivaliydi. Woodstock fesitivalini ayrıca okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.
Doğayla iç içe olmak için sık sık ormana taşınırlardı. Bunun yanı sıra büyük turlarında favori merkezleri arasında İstanbul – Sirkeci, Olimpos ve Kelebekler Vadisi’de yer alıyordu. Sultan Ahmet’te yer alan Lale Restorant bir dönem Hippilerin İstanbul durağı haline gelmişti. Raflarda duran taze tatlılardan dolayı, dükkanın ismi “Pudding Shop” olarak benimsendi, günümüzde Pudding Shop olarak aynı yerinde hala hizmet vermekte. Günümüzde Olimpos ve Kelebekler vadisi gibi yerler hala ‘’Gökkuşağı Savaşçıları’nın toplanma yerleri arasında yer almaktadır.
Hippi hareketi, 1960 ve 1970’ler boyunca gençlik ve Amerikan kültürüne dair bir imaj ortaya koyan bir topluluktu. Hippi hareketi, nesiller boyunca konuşulmuş, birçok kişi için ilham kaynağı olmuştur.